Taming the Sun

Zonne-energie kan de wereld van voldoende energie voorzien. Dat gaat volgens de auteur niet lukken als we alleen maar meer gaan doen van wat we nu doen. Er moet volgens Varun Sivaram meer innovatie komen, zowel financieel, als technisch als systematisch.

Het probleem

China (let op, slechts 1 land) produceert het grootste deel van de zonnepanelen in de wereld. Door onder andere het stoppen van groene subsidies in de aanschaf en een overproductie van zonnepanelen, zijn de prijzen van zonnepanelen erg laag.

Dat lijkt gunstig want dan hebben we voor minder geld, meer zonne-energie. Probleem is echter dat er vooral rond het middaguur aanbod van zonne-energie zal zijn. Bij een groot aanbod van zonne-energie, kan de energieprijs zó zakken, dat niemand meer wil investeren en dat er geen nieuwe zonne-energiesysteem worden gebouwd.

Dat zou zonde zijn, de zon schijnt toch.

Financiële innovatie

Een investering in zonne-energie moet worden gezien als een lange termijn product en niet iets waar je snelle winsten mee kunt behalen. Je investeert een grote som geld aan het begin. Hiermee bouw je een zonne-energiesysteem en vervolgens krijg je je investering geleidelijk terug.

Sivaram ziet ook kansen voor pre-paid zonne-energie vooral in sub-sahara Afrika waar nu nog weinig tot geen toegang is tot elektriciteit.

De verwachting is dat de kosten van zonne-energiesystemen dalen wanneer er meer zonne-energie capaciteit wordt geïnstalleerd. Het probleem is wel dat de waarde mogelijk nog harder daalt. Technische innovatie zou de kosten sneller kunnen laten dalen.

Technische innovatie

Siliconen panelen zijn het meest gebruikt en deze worden steeds goedkoper. Innovaties met nieuwe materialen die efficiënter, lichter (of mooier) zijn moeten van onderaf beginnen. Daarom zijn deze nu nog duur en de opbrengsten zijn onzeker.

Het materiaal perovskiet schept verwachtingen. Volgens Varun Sivaram zou het wellicht letterlijk kunnen meeliften op het succes van de siliconen panelen.

Perovskiet maakt gebruik van een ander deel uit het lichtspectrum om energie op te wekken. Als laag bovenop een siliconen paneel zou dit een efficiënt paneel kunnen worden. Zo kan het gebruik van perovskiet verder ontwikkeld worden én tegelijkertijd al in gebruik kunnen worden genomen.

Innovatie is ook nodig in de opslag van energie. Er zijn veelbelovende voorbeelden (van stuwmeren, waterstof tot warmte) al heeft elke vorm nog z’n eigen uitdagingen voordat commercieel interessant zal zijn.

Systematische innovatie

Om de waarde van zonne-energie te verhogen is systeeminnovatie nodig. Volgens de auteur ligt de oplossing in een combinatie van een mondiaal energienetwerk en decentrale energie-netwerkjes.

In een mondiaal netwerk schijnt altijd wel ergens de zon terwijl ergens anders mensen net gaan dineren. Het kost alleen wat om zo’n netwerk te ontwikkelen.

Bij een goedkoper te ontwikkelen, decentraal netwerk, kunnen de huishoudens onderling afspraken maken om vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar af te stemmen door bijvoorbeeld de was rond het middaguur te doen.

Door de waarde te verhogen zouden idealiter van elke nieuwe zonne-energie installatie de kosten lager zijn dan de opbrengsten en blijft het mogelijk steeds meer energie uit de zon te halen.

Waarom deze samenvatting?

Boeken moeten gelezen worden. Om te zorgen dat ik een boek daadwerkelijk ‘goed’ lees, daag ik mezelf uit om het samen te vatten in maximaal 500 woorden en eveneens in 1 grafiek te vatten.

De meeste boeken die ik op deze manier lees, komen uit mijn kast en geef ik vervolgens weg. Dit boek las ik voor mijn werk bij ZonnepanelenDelen en geef ik om die reden door aan mijn collega.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *