In korte tijd maakte ik met behulp van een Facebook export en 2 formules een Facebook dashboard in Excel.

Hoe maak je snel een dashboard?
- De groei in volgers meet je op een zelfgekozen start- en eind moment en zet je in een lijngrafiek. Hou ook het aantal volgers van je collega/concurrenten bij om de groei te kunnen vergelijken.
- Download de data op berichtenniveau en maak een lijngrafiek van het bereik. Voeg een trendlijn toe indien nodig.
- Tel het aantal berichten per tijdseenheid met de formule
=AANTALLEN.ALS(Data!$K:$K;”>=08:00″;Data!$K:$K;”<09:00″)
en het bereik per tijdseenheid met de formule.
=GEMIDDELDEN.ALS(Data!$I:$I;Data!$K:$K;”>=08:00″;Data!$K:$K;”<09:00″)
Met conditionele opmaak kun je de verschillende scores in 1 oogopslag vergelijken.
Waarom een dashboard?
Sinds oktober 2019 zet ik regelmatig berichten op Facebook en zorg ik dat er blogs zijn voor Hoeve Ackerdijk; het biologische melkveehouderijbedrijf van mijn ouders en mijn broer.
Doel is om te groeien volgers op de FB pagina, zodat zoveel mogelijk mensen weten dat Hoeve Ackerdijk rondleidingen geeft en biologische producten verkoopt. Daarvoor zijn de doelen:
- Sterkere in volgers van de Facebook pagina in vergelijking met andere boerderijen in de regio;
- Groei in het bereik van de berichten en
- Inzicht krijgen wanneer het beste een bericht geplaatst kan worden voor het meeste bereik.
Een Facebook dashboard in Excel
Aangezien ik de voortgang per kwartaal (of maandelijks) wil bekijken, maakte ik een dashboard. Dan hoef ik alleen data toe te voegen en ik heb een update. Ik leerde dat:
- We in aantal volgers en groei sterk achterblijven bij collega boeren;
- Er in eerste instantie een dalende trend (!) was in het bereik van de berichten. Een maand later bekeek ik het opnieuw en toen wat er geen duidelijke daling meer, maar ook geen groei.
- De meeste berichten werden in de ochtend geplaatst, maar vooral tussen 16 en 18 is het bereik per bericht het hoogste.
Excelleren kan je leren
Het dashboard bouwen was niet heel ingewikkeld en tóch leerde ik nog wat nieuwe dingen:
- Ik leerde nog een manier waarop je met datums en tijden kunt rekenen, net zoals je dat met getallen zou doen. Niet alleen optellen of van elkaar aftrekken, maar je kunt ook tijdstippen tellen. Bijvoorbeeld hoeveel posts in welk uur zijn geplaatst.
- Ik zag dat Excel van sommige teksten een datum maakte. 8 – 9 (voor tijdsblok 8:00 tot 9:00) werd bijvoorbeeld 8 september. Je kunt dat voorkomen door er een aanhalingsteken (‘) voor te zetten.
- Ik merkte dat een trendlijn best handig is als je door de pieken in je grafiek niet kunt zien of er nu groei of afname is.