Doelen in 2023. Je voortgang bijhouden in Excel

Je hebt plannen voor 2023. Je pakt het serieus aan en stelt doelen die je uitsplitst naar subdoelen met deadlines. Vervolgens wil je de voortgang van je plannen gaan bijhouden. Dit wil je niet in een app doen (want daar moet je voor betalen); niet op papier (want je wilt niet zelf de berekeningen doen), maar in Excel. 

Helaas zijn veel voorbeelden over voortgang bijhouden in Excel heel lelijk, saai en inspiratieloos. Het zijn veelal lijsten met checkboxen, onleesbare gantt charts en grafieken in de standaard Excel kleuren (de betere voorbeelden staan onderaan het blog). Als je zelf iets wilt maken, kost dat tijd. Er valt toch iets te zeggen voor apps of papieren lijstjes.

Voortgang bijhouden op papier

In het afgelopen jaar probeerde ik daarom iets nieuws. In 2021 flopte bij mij het bijhouden van een bulletjournal. Ik had prachtige voortgangspagina’s gevonden zoals deze over het maandelijks aantal gelezen boeken van Ellen via @erraticelle, maar tekenen en het bijhouden van de voortgang op mijn doelen én het wekelijks zelf maken van mijn agenda was teveel werk.

Daarom probeerde ik in 2022 voor het eerst de Purpuz planner waarin je de voortgang van je doelen kan bijhouden en ook dagelijkse gewoonten die je zou willen (zie foto rechts). De Purpuz planner is voor de die-hard planner, want je kunt enorm veel bijhouden; van jaarlijkse plannen en subdoelen, naar een maandelijkse gewoontetracker, tot een dagdoel en wekelijks een quote en extra uitdaging.

Als beginner was het fijn dat ik kon kijken wat van al deze planningsopties voor me werkte. Elke dag 1 dagdoel werkte goed, maar de mogelijkheid om 12 gewoonte-trackers bij te houden was iets teveel van het goede. Voor mij was het teveel en daarom ook niet meer leuk om dit allemaal bij te houden. Bovendien is de planner een zwaar boek om dagelijks mee te nemen.

Doelen bijhouden met een app

Natuurlijk zijn er ook ontelbare apps om je voortgang bij te houden, die probeerde ik ook. Ze kosten wel wat geld en hielpen me niet echt met het doel ‘minder op mijn telefoon zitten’. Sommige app zien er prachtig uit. De simpele layout van Done (zie links) vind ik erg mooi en zou ik graag nog eens proberen na te maken in Excel. Bij Strides is meer mogelijk in welke doelen je bijhoudt, maar de layout daardoor wat onoverzichtelijker.

Voordeel van apps zijn dat je ze altijd bij je hebt, je hoeft geen papieren boekjes of agenda’s mee te nemen. Het gemak is groot. Soms moet je wel betalen als je meerdere doelen wilt bijhouden of de resultaten wilt downloaden. Nadeel is dat je alleen kunt bijhouden wat de app biedt, er zijn geen aanpassingen mogelijk met je eigen ‘vrolijke’ kleurtjes of opmerkingen.

Excel gebruiken om mijn voortgang bij te houden

De bovenstaande voorbeelden inspireren me wel tot het maken van een eigen voortgangsdashboard in Excel. Met een mooie opmaak zoals uit een bulletjournal of app, maar zonder zelf de berekeningen te doen of maandelijkse kosten te hebben voor een app-abonnement.

Ik zal niet zo ver gaan als het template van EmilyExcels (rechts), dat vind ik nogal overweldigend. Liever werk ik verder met de eenvoudige voortgangsbalk die ik van Fuck die Studieschuld namaakte.

Zelf je voortgang bijhouden in Excel

Wil je zelf je de voortgang van je doelen bijhouden in Excel? Zodat je de voortgang kan bijhouden op een manier die jij wilt en de berekeningen niet zelf hoeft uit te voeren? Laat het weten in de comments. We kunnen ‘m dan samen gaan bouwen, met onderstaande voorbeelden als inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *