Excelleren kan je leren

Elke week hetzelfde overzicht maken, tegen je computer willen schreeuwen omdat formules deze keer niet werken en steeds hetzelfde te lijken overtypen. Klinkt het je bekend in de oren? Wil je leren hoe je spreadsheets als Excel en Google Sheet kan gebruiken om tijd te besparen in plaats van dat ze je tijd (en frustratie) kosten? Leer samen met mij excelleren, want excelleren kun je leren.

Maak mooie dashboards die je tijd gaan besparen en leer ondertussen handige trucs en formules. Wees een trotse beginner, die toevallig mooie dashboards kan maken.

Iedereen kan leren excelleren

Je hoeft geen expert of genie te zijn om een paar mooie en handige dingen (zoals dashboards) te kunnen maken. Wel is een interesse voor puzzelen en wat doorzettingsvermogen handig.

Excelleren door dashboards te maken

Video’s over formules en lijstjes met handige shortcuts vond ik saai en ik onthield de informatie niet. Het meeste leerde ik toen ik voor mijn werk een dashboard wilde bouwen. Een drop down menu maken in een dashboard? Google. De formule afhankelijk maken van de keuze in het drop down menu? YouTube. Een gekke foutmelding die maar niet weg gaat? Een collega. 

Je hebt mogelijk geen collega’s die je kunnen helpen met foutmeldingen en wellicht heb je al helemaal geen zin om het internet af te struinen naar de beste manier om te leren over spreadsheets. Je wil graag snel en gestructureerd meer weten over formules en trucjes, maar dan wel dan met het eindproduct in gedachten; “ik wil dit dashboard maken en daarom heb ik deze formule nodig.”

Voor alle enthousiaste beginners

De nieuwsbrief is niet voor Excel Experts en Google Genie’s . Wel moet je data leuk vinden. Je wordt blij van een mooie infographic. Je snapt dat spreadsheets handig zijn en je wilt er zelf handiger mee leren werken. Je hoeft niet van spreadsheets als Excel of Google Sheets te houden. Misschien haat je ze wel, omdat spreadsheets nooit doen wat je wilt. Geen probleem; stop even, ga een boek lezen en probeer het morgen opnieuw.

Zelf leren excelleren

Het enige wat je nodig hebt, is een Google account en het enthousiasme om te leren over spreadsheets zoals Google Sheets of Excel. 

Veel van de dashboards maak ik in Google Sheet omdat het gratis is, iedereen dezelfde versie heeft en (bijna) alles wat je leert ook te gebruiken is in Excel.