Hoe ging het met de doelen in 2021?

Na een jaar geen voornemens, maakte ik dit jaar een 21 for 2021 lijst naar een suggestie van Gretchen Rubin en de podcast Happier. In plaats van streven naar doelen is het een checklist voor leuke dingen en plannen die je voor het nieuwe jaar hebt. Mijn voortgang van mijn doelen? 5 doelen gehaald en 2 voor de helft. 28,5 % van de doelen gedaan.

Een ietwat magere score, die ik niet op Corona kan schuiven; maar doelen die wat ambitieus bleken te zijn én doelen die ik aan het begin van het jaar dacht leuk te vinden, maar die dat uiteindelijk niet bleken te zijn. Ik vond het wel een leuke oefening en zet in de nieuwe 22 voor 2022 wat makkelijker te bereiken doelen. 

Voortgang doelen 2021 in Excel

De voortgang van doelen kun je in Excel bijhouden. Als grafiekvorm zijn onder andere  een gestapelde staafdiagram, cirkeldiagram of donut diagram mogelijk. Het cirkel en donut diagram kosten meer ruimte dan de gestaafde staafdiagram. Wél leuk is dat je bij een donutdiagram het percentage van je voortgang in het midden kan zetten.

Deze verwijzing is dan dynamisch, want deze veranderd mee met de voortgang. Het is vergelijkbaar met de dynamische titel in het dashboard van Internationale Vrouwendag.

Zo’n verwijzing naar een cel in het tekstvak maak je in 3 stappen:

1. Zorg dat je de cel waarnaar je wilt verwijzen ‘klaar hebt’. In dit voorbeeld is het cel F2, het percentage van de voortgang. 

Cel waarnaar je wil verwijzing is handig om al klaar te hebben staan.

2. Ga via het menu Invoegen naar Vormen en kies voor Tekstvak.

In Excel Menu volgorde: Insert/Invoegen > Shapes/Vormen > Textbox/Tekstvak

3. Selecteer het tekstvak en klik dan in de formulebalk. Typ het = teken in de formulebalk en naar de cel waarnaar je wilt verwijzen. 

Tekstvak geselecteerd met verwijzing naar een cel

Twee overwegingen

Het is handig om ook even na te gaan of de tekst ook goed staat als dit een laag of juist hoog getal wordt. Het zou jammer zijn dat de score van 100% in dit geval over de grafiek heen gaat. 

Ik vind het mooi als het tekstvak geen lijn heeft, dus de lijn haal ik weg. Het is handig om de transparantie van het tekstvak op 100% te zetten (deze staat standaard op 0%) zodat de achtergrond van het tekstvak weg

Groepeer je grafiek

De grafiek en het tekstvak staan los van elkaar. Als je de grafiek verschuift, gaat het tekstvak niet automatisch mee. Onhandig als je nog niet precies weet waar je grafiek&tekstvak in je dashboard wilt zetten. Groepeer de twee daarom, je voegt ze samen en daarmee is het 1 afbeelding die je in z’n geheel kunt verschuiven. Zo doe je dat: 

  • Selecteer de grafiek en het tekstvak met Shift of Command + Click. 
  • Met CNTRL + Click komt er een pop-up scherm. 
  • Selecteer Group en de grafiek en het tekstvak zijn gegroepeerd. 

Dynamische grafiek

Je kunt de grafieken ook een andere kleur geven, naarmate je dichterbij je doel komt. De grafiek is blauw, maar als ik 80% van de doelen had gedaan, zou deze bijvoorbeeld groen worden. Ik ga dit zelf een keer proberen, maar kun je niet wachten; op deze site is het in het Google Translate Nederlands uitgelegd.

Vond je het een interessante tip? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een tip, oefening of iets vreemds zodat je kan leren excelleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *