Staafdiagram met iconen

Je kunt in Excel een staafdiagram met iconen maken. Zo maak je een ietwat saaie grafiek over bomen weer wat toepasselijker door de staven door bomen te vervangen.

Je kunt voor de staven in de staafdiagram steeds hetzelfde icoon gebruiken (allemaal dezelfde boom), ook kun je voor elke staaf een ander icoon gebruiken. In het voorbeeld vergelijk ik verschillende bomen en kan ik een passend icoon voor elke staaf gebruiken.

Staafdiagram met boom-iconen

Niet alle iconen en gegevens geschikt voor een staafdiagram

Waar je wel rekening meer moet houden: de iconen worden uitgerekt al naar gelang de grootte. Dit is niet altijd even mooi, bijvoorbeeld wanneer er grote verschillen zitten tussen de gegevens (1 staaf heeft waarde 10, terwijl een andere 150 als waarde heeft). 

Sommige iconen worden ook niet mooier als ze uitgerekt worden, zo is een rond figuur als een appel niet geschikt voor een staafdiagram, maar een flatgebouw mogelijk weer wel. Kijk daarom eerst naar je data en de iconen die je wilt gebruiken.

Hoe maak je een staafdiagram met iconen?

Wanneer je staafdiagram klaar is, maak je er in 5 stappen een grafiek met iconen van. (Wanneer je liever kijkt dan leest, scroll dan naar beneden voor de video.)

1. Klik op iconen in het menu ‘insert’. Aan de rechterkant van je scherm verschijnt het iconen menu. 

2. Met de zoekfunctie kun je een geschikte icoon zoeken. Selecteer de meest geschikte en klik op toevoegen (insert) om deze in je scherm te krijgen.

Icoon menu

3. Pas eventueel de kleur aan. Doe dit vóórdat je het icoon in het staafdiagram ‘plakt’. Wanneer je klaar bent, kopieer je het icoon (CTRL + C).

4. Selecteer de staaf of de staven in de grafiek die je wilt vervangen door het icoon en ‘plak’ het icoon erin. (CTRL + V).

Copy-Paste een icoon om de staaf te veranderen.

De (verschillende) iconen zien er misschien nog niet gelijk goed uit, dat kun je aanpassen door de breedte tussen de ‘series’ van data aan te passen.

5. Selecteer de hele grafiek, zodat rechts het opmaak scherm van de grafiek verschijnt. Kies voor het rechter icoon met de grafiek. Maak de ‘Gap Width’ kleiner, zodat de iconen meer ruimte rechts en links krijgen en daardoor minder uitgestrekt worden en meer hun eigen vorm terug krijgen.

Ruimte tussen de staven 219%, iconen zien er niet goed uit.
Gap Width 219%
Ruimte tussen de staven 0%, iconen zien er goed uit.
Gap Width 0%

Hoe weet je of je 1 staaf of meerdere staven selecteert?

Wanneer je 1x klikt, selecteer je meestal de hele reeks; dus alle staven. Alle staven worden dan vervangen door het icoon. Je kunt zien dat je alle staven hebt geselecteerd wanneer om alle staven de ‘puntjes’ staan.

Staafdiagram, alle staven geselecteerd.

Wanneer je 2x klikt, selecteer je meestal een staaf. Alleen die staaf wordt dan vervangen door het icoon. In de onderstaande figuur is alleen de staaf van de ‘Eik’ geselecteerd.

Staafdiagram, 1 staaf geselecteerd.

Wat kan niet met iconen in een staafdiagram?

  • Je kunt de ruimte tussen de iconen wel aanpassen met Gap Width, maar je kunt de iconen niet laten overlappen. 
  • De iconen worden uitgerekt en niet ‘gestapeld’. Een stapeltje munten wordt dus niet aangevuld met nieuwe munten bovenop. Mocht iemand daar een oplossing voor hebben, dan hoor ik het graag.

Kun je het nog eens laten zien?

In deze video leg ik het vervangen van de staven voor iconen uit met een grafiek over de lengte van vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *