Sneller een checklist maken

Hoe je een checkbox in Excel maakt, staat in deze blog uitgelegd, waarbij je elke taak apart toevoegt. Dat is goed te doen wanneer je een paar taken toevoegt, maar als je van plan bent meerdere taken of onderdelen aan je checklist toe te voegen, volg dan onderstaande stappen om tijd te besparen.

Een checklist maken

Stap 1: Als je je doelen hebt, zet deze elk apart in een rij onder elkaar in kolom C. Kolom A en B laat je nog even leeg: daar kun je straks de checkboxen (en eventueel een formule) in toevoegen.

Stap 2: Voeg een checkbox toe zoals in deze eerdere blog over afvinklijstjes is beschreven (zorg dat je het ontwikkelaars menu hebt). Deze verschijnt over de tekst en ziet er nog niet netjes uit.

Stap 3: Haal de tekst weg en verklein de box, zodat die in een cel past. Als je frustratie wil voor komen, zorg dan voor een groter lettertype en daarmee bredere rijen. Op die manier hoef je de box niet heel klein te maken.

Wil je de checkbox selecteren en niet aanvinken, selecteer ‘m dan met CNTL-klik.

Je kunt nu de checkbox die je hebt gemaakt doortrekken naar de rijen eronder (zie stap 6). Mocht je nog berekeningen willen maken met je checklist, lees dan nog even stap 4 en 5.

Stap 4: Om de voortgang van je doelen te kunnen bepalen (mocht je dat willen) dan kun je de cel koppelen aan de cel in de kolom ervoor.

Selecteer de box CNTL + klik. Er komt dan een pop-up; selecteer hierin Format Control. In het menu Control kun je de cel kiezen waarnaar je wilt linken. Kies voor de overzichtelijkheid voor de checkbox in B1 voor een cellink naar A1 zodat de gegevens per rij bij elkaar staan. Een andere keuze is gewoon onhandig.

Stap 5: Check het resultaat. Als je de checkbox in cel B2 aanvinkt, dan staat in A1 TRUE en als je ‘m niet aanvinkt, dan staat in cel A1 FALSE. Als dat zo is; dan gaat het goed. Er is nu 1 vakje voor je hele checklist klaar.

Dit wil je dus niet nog eens 21 keer doen (als je bijvoorbeeld net als ik een lijst van 22 doelen voor 2022 hebt).

Stap 6: Trek de vakjes nu naar beneden. Dit scheelt je elke keer een nieuwe checkbox maken. Met het plusje rechts onderin de cel kun je dit allemaal in 1x overnemen.

Een jammerlijk nadeel is wel dat de formules niet automatisch worden aangepast. Dat zul je met Format Control nog wel 21 keer (!!) moeten aanpassen. Geen zin in? Download dan het template onderaan.

Nog een tip: Mocht je de tekst of grootte van een checkbox op een later moment willen aanpassen, selecteer deze dan door CNTL vast te houden en er vervolgens op de klikken. Als je dat niet doet vink je het vakje aan. En uit. En aan. En uit. Efin.

Geen zin in deze 6 stappen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een Excel met 2 checklijsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *