Acht manieren waarmee marketeers je manipuleren tot het kopen van hun producten

Een samenvatting van Brandwashed kan in acht woorden. Martin Lindstrom geeft in dit boek namelijk acht manieren waarmee marketeers je overhalen en manipuleren om te spullen en diensten te kopen. In Brandwashed noemt hij angst, verslaving, seks, groepsdruk, nostalgie-marketing, beroemdheden, hoop en mond-tot-mond reclame.

Boek Brandwashed

Brandwashed samengevat in acht manieren

1. Angst verkoopt, neem bijvoorbeeld anti-rimpelcrème en verzekeringen. Soms wordt een angst gecreëerd (een versheidsstrip voor een verpakking voor een pot pindakaas), maar vaker wordt een bestaande angst uitgebuit. De bekendste angsten zijn de angst voor je (toekomstige, oudere) zelf; de toekomst van je kinderen of een eventuele eenzaamheid. Tegen dat angstbeeld kun je gelukkig iets aanschaffen.

2. Verslaving creëert een marketeer door een tijdsdruk toe te voegen (deze aanbieding geldt tot morgen 12 uur), uitdagingen te geven (deel dit met 5 vrienden en ontvang 10% korting) of exclusiviteit te bieden. De hersenen krijgen een dopamine shot als we (bijna) winnen en daarom wil je iets kopen. Helaas zorgt een verslaving ervoor dat we steeds meer nodig hebben om hetzelfde dopamine effect te krijgen.

3. Seks verkoopt omdat we net zo aantrekkelijk willen zijn als de modellen in de reclame. Vrouwen en mannen kijken, ongeacht seksuele oriëntatie graag naar schaars geklede mensen van elk geslacht.

4. We zijn beïnvloedbaar door groepsdruk; want we vinden het belangrijk wat anderen van ons vinden. We kopen daarom wat andere (populaire) mensen kopen. Marketeers roepen daarom om het hardst dat hun product ‘de beste’ is en ze creëren populariteit door een product of dienst schaars te maken. Dan wil je het zeker hebben.

5. Consumenten waarderen dingen uit het verleden. De zogenoemde nostalgie marketing richt zich op het oproepen van positieve gevoelens van vroeger. Marketeers spelen daarop in door zich in de advertenties te richten op de tienerjaren van de consument; dit kan bijvoorbeeld door het herintroduceren van een ‘oude’ merknaam of een retro verpakking te gebruiken.

6. Consumenten (wij dus) willen zijn zoals beroemdheden. We projecteren de positieve eigenschappen die we beroemdheden toekennen op het merk dat zij verkopen.

7. Producenten verkopen hoop; hoop op een betere toekomst; hoop op gezondheid, hoop op aanzien of hoop op een duurzame wereld. En we zijn best bereid daar wat aan uit te geven.

8. De meest invloedrijke beïnvloeding is mond-tot-mond reclame. Je vrienden, familieleden en collega’s zijn de personen die je het sterkst beïnvloeden in je aankoopgedrag.

Boeken brandwashed en koop mij

Zo jong mogelijk beginnen met brandwash-en

En dan komt Lindstrom nog met een belangrijke boodschap. Idealiter beginnen marketeers je zo jong mogelijk te manipuleren of brandwashen. Dit begint op zeer jonge leeftijd en daarbij ook al bij de ouders van (ongeboren) kinderen, want ‘Je wilt toch het beste voor je kind?’.

Bovendien worden bedrijven en marketeers er beter in om je een passend merk of product voor te schotelen. Dit doen ze op basis van gegevens die je zelf opgeeft, het tracken van je aankopen en de analyse van je social media profiel. Marketeers weten je zo, precies op het juiste moment, precies het meest interessante aanbod te doen.

Waarom deze samenvatting

Ik wil meer boeken lezen. Om die reden lees ik boeken van mijn wish list. Van deze auteur las/lees ik zowel Small Data en Buyology (Koop mij). Van elk boek schrijf ik een samenvatting van maximaal 500 woorden, probeer ik het boek in 1 grafiek samen te vatten en ‘streep ‘m van de lijst’. Boeken uit mijn boekenkast krijgen dezelfde behandeling en geef ik weg.

Voor dit boek maakte ik voor een quiz van dingen die mij opvielen bij het lezen van dit boek. Mooie verhalen en sprekende voorbeelden die verloren gaan in een samenvatting van 500 woorden, krijgen via deze quiz wel de aandacht.

Grafiek samenvatting Brandwashed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *