Over Barbera

Zou je graag wat meer met excel kunnen, maar heb je geen idee waar te starten?

Dat had ik ook. Inmiddels vind het leuk (ja, echt) om te puzzelen met data in Excel of Google Sheets. Zelfs als het lang duurt om iets uit te vogelen (en dat gebeurt soms), heb ik er lol in.

Hoe ik leerde excelleren

Voor mijn werk als community manager maakte ik ooit een interactief dashboard waarin iemand kon kiezen van welk land en van welke maand de data moest worden getoond. Het was een uitdaging om te maken, maar het maandelijks updaten was snel en makkelijk en omdat het interactief was, werd het goed gebruikt. 

Toen er een data analist bij het team kwam, was mijn dashboard niet meer nodig, maar ik had veel geleerd en mijn interesse voor formules en dashboards was gewekt. 

Inmiddels probeer ik zo’n beetje alles in een grafiek, tabel of infographic te vatten. Van mijn pogingen om minder plastic te gebruiken, geen geld uit te geven of de groei van mijn kinderen.

Anderen leren excelleren

Het allerleukste vind ik om te delen wat ik heb uitgevogeld. In eerste instantie liet ik trots mijn trucjes en dashboards zien aan bekenden, maar nu deel ik wat ik leer op dit blog, op Facebook en Instagram. Mijn doel is om ooit een online cursus te maken.

Ik ben geen expert in datasheets. Sterker nog, ik leer bijna elke dag iets nieuws; van collega’s, vrienden en Google. Er zijn nog genoeg keren dat formules om vreemde redenen niet willen werken, of dat een kleine verandering al het eerdere werk teniet doet. Dat is soms frustrerend, maar eigenlijk net een puzzel. In plaats van het verkeerde puzzelstukje eruit halen, gebruik ik de ‘undo’ functie en probeer ik het opnieuw.

Daarnaast..

Naast het bouwen van dashboards, ben ik community manager, schrijf ik voor en over Hoeve Ackerdijk, lees ik graag boeken en luister ik podcasts (beiden vaak over community management), probeer ik mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu en maak ik foto’s van toiletbordjes.