Hoe zet je een formule vast?

Door het gebruik van het dollarteken ($) in je formule, kun je een deel van de formule vastzetten, dit heet een absolute verwijzing. Het dollarteken werkt zowel in Excel als in Google Sheets.

Doel: minder berekeningen

Voor een fotoboek maakte ik dit reisoverzicht. Je ziet in een oogopslag wanneer we in welk lang waren. Voor zo’n reisoverzicht zoals hieronder, heb je onder andere het resterende aantal dagen nodig voor elk land. Daarmee wordt het derde, rechterdeel van elke staaf in het diagram berekend. Namelijk het aantal dagen dat er nog over is na een specifiek land tot het einde van de gehele reis.

Reisoverzicht, opgedeeld naar bezochte landen

Hoe zet ik een formule vast?

Om het resterende aantal dagen te berekenen, nemen we de einddatum van de hele reis (23 augustus in cel C13) en halen daar per land, de einddatum van dat land af. De einddatum van de vakantie is voor elke formule hetzelfde en kun je dus ‘vast zetten’. 

Voorbeeld hoe je in de formule cel C13 vastzet.
Tabel met start- en eendatums per land

Een voorbeeld

Na 29 juni, de laatste dag in Italië, waren er tot de laatste dag van de reis (23 augustus) nog 55 dagen over. Dat kan een spreadsheet makkelijk voor je berekenen door 29 juni van 23 augustus af te trekken. Dat is dan 23 augustus – 29 juni en in de formule C13-C8.  Voor Slovenie geldt 23 augustus – 13 juli: C13-C9. 

C13 kun je vast zetten voor elke formule in die kolom; C13 is dan de absolute waarde. 

Door een dollarteken te zetten voor zowel kolom C als rij 13 ($C$13), zet je de hele cel vast. Als je de formule nu doortrekt naar de rijen eronder óf de kolommen ernaast; er wordt altijd gerekend met de einddatum van de reis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *