Een duidelijke grafiek heeft 1 boodschap

Een duidelijke grafiek maak je door je 1 boodschap te vertellen. Laat je niet verleiden door er nog wat extra’s bij de grafiek te zetten, nog iets anders te vermelden of tóch nog een gerelateerde 2e boodschap erin te verwerken. De beste grafieken maken in 1 oogopslag je verhaal duidelijk. Als je grafiek zonder titel, zonder assen en zonder verdere tekst te begrijpen is voor de gebruiker, dan is je boodschap duidelijk.

1 grafiek = 1 boodschap

De richtlijn is makkelijk, het uitvoeren een stuk lastiger. Allereerst moet je voor het maken van de grafiek de hoofdzaken van de bijzaken scheiden en de laatste vervolgens weglaten. Maar je moet weer niet te veel weglaten als daardoor je verhaal onduidelijk wordt. Een goede balans is belangrijk.

Een grafiek maken die in 2 seconden voor iedereen duidelijk is, kost uren (of dagen) om te maken. Je bent aan het bijschaven, testen en weer aan het aanpassen om te zorgen dat je boodschap in 1 keer duidelijk is en dat details niet afleiden. 

Zo maak je een duidelijke grafiek onduidelijk

De recente relatiebreuk tussen Camila Morrone en Leonardo diCaprio maakte dat de grafiek uit 2019 opnieuw viral ging. Helaas was deze update (bijvoorbeeld te vinden op Insider) een stuk onduidelijker.

In de 2019 versie van TrustLittleBrother (links) is er 1 boodschap; Leonardo diCaprio kent blijkbaar een leeftijdslimiet van 25 jaar. De boodschap wordt duidelijk door zijn stijgende leeftijd (oranje lijn) en de vergelijkbare leeftijd van de vriendinnen met een duidelijk maximum van 25 (blauwe staafdiagram). Dit wordt verder onderstreept door de titel en de tekst midden in de grafiek.

De grafiek uit 2022 is een stuk minder duidelijk, dit komt door een paar zaken:

Er zijn 2 boodschappen in tegenstelling tot 1 boodschap in de 2019 versie:

  1. Hij heeft blijkbaar een leeftijdslimiet van 25 jaar, nu Leo’s Law genoemd.
  2. Hij wordt ouder, zijn vriendinnen niet. De mediaan van de vrouwen is 22 jaar, terwijl hij ouder wordt.

Er staat te veel tekst in de grafiek, maar niets toegevoegd. Als Leonardo nu 48 is, duurt het inderdaad nog 2 jaar voor hij 50 wordt. Inderdaad, er komt geen enkele vrouw boven de 25 in deze grafiek voor. En er is inderdaad een groot leeftijdsverschil als je terugrekent naar 1999: Camila Morrone was 2, terwijl hij 25 was. Deze ‘fun facts’ teksten en de grappen van Ricky Gervals onder de grafiek leiden af van de twee boodschappen.

Drie voorbeelden van duidelijke grafieken

De grafiek van 2019 is een duidelijke grafiek en hieronder volgen nog drie voorbeelden. De makers van deze drie grafieken maken hun boodschap goed duidelijk. Uitleg is dus overbodig.

Excelleren kan je leren nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks ideeën voor je eigen dashboards en handige tips om te leren excelleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *