Het gaat slecht met de wereld, maar goed met de wereldbevolking

Een collega wees me een tijd geleden op ‘het meest deprimerende dashboard ooit’.

Meest deprimerende dashboard van de wereld

Het Bloomberg klimaat dashboard heeft een nogal een deprimerende boodschap. De noodsituatie waarin de aarde, het klimaat en de natuur verkeerd, wordt nog eens benadrukt door het kleurgebruik. Of eigenlijk juist het gebrek hieraan; er is alleen maar zwart.

Meest positieve dashboard van de wereld

Als tegenhanger zocht ik naar een dashboard met een meer positieve inslag. Ik vond niet veel meer dan covid dashboards over het aantal positief geteste mensen.

Gelukkig is er Hans Rosling, die ook na zijn dood blijft inspireren met data en dashboards. Met de gegevens uit gapminder.org kun je zien dat de wereld een mooiere plek aan het worden is.

We worden als wereldbevolking steeds ouder, er sterven minder kinderen, we krijgen gemiddeld minder kinderen, het inkomen stijgt en de verdeling van dit inkomen is gelijker verdeeld. Er leven daarnaast meer mensen in democratieën en het aantal conflicten in de wereld daalt. In dit artikel van het Word Economic Forum kun je de details hierover vinden.

Wereldwijde inkomensdistributie uit 1800, 1975 en 2015
Wereldwijde inkomensdistributie uit 1800, 1975 en 2015

De wereld wordt beter voor haar bevolking

Zijn gegevens én vooral zijn populaire TED talk laat daarnaast ook zien dat de tweedeling over de wereld niet klopt. De tweedeling “Rijke, westerse landen met kleine families en lang leven” vs. “Arme landen met grote families en korte levens” klopt niet meer.

Deze analyse van de wereld vind je vanaf 2 minuut 7, maar ik kan je aanraden om gewoon vanaf het begin te kijken; Hans Rosling maakte data interessant. Vanaf 5:50 gaat het over de inkomensspreiding en dat gelukkig steeds minder mensen van 1 euro moeten rondkomen.

Wil je jezelf testen over je wereldbeeld? Doe dan de test op Gapminder en test of je slimmer bent dat een chimpansee (of andere wereldbewoners).

Hans Rosling bij zijn TED talk over de wereldbevolking.
Foto uit TED talk van Hans Rosling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *