Excel in Excel

Een uitdaging; ik gaf mezelf de beperking dat het onderwerp van de grafiek moest uit de vorm of opzet van de grafiek. Dus een grafiek over duplo maakte ik in duplo steentjes en een grafiek over geld, gemaakt in geld. Deze hieronder vond ik het sterkste.

Excel in Excel dashboard niet mogelijk

Daarmee was ook meteen duidelijk waar een volgend dashboard over zou moeten gaan, want een dashboard ín Excel, gaat dan óver Excel.

Helaas blijken er weinig gegevens te zijn over Excel en een zoekopdracht over Excel (bijvoorbeeld “hoeveel cellen heeft Excel 5.0”) geeft je vooral uitleg over hoe je Excel moet gebruiken. Het aantal gebruikers en/of kopers van Excel is niet te achterhalen omdat het onderdeel is van Office. Bovendien is onbekend hoeveel kopers daadwerkelijk Excel gebruiken. De omzet specifiek voor Excel is niet te achterhalen.

Wat ik hoopte te kunnen maken – een dashboard vol met data óver Excel ín Excel – was helaas niet mogelijk. De gegevens waren beperkt tot deze grafiek:

Data over Excel gebruikers, cellen, versienummer en persoonlijke Excel kennis

De grafiek is daarom gebaseerd op de gegevens die ik wel kon achterhalen. Het aantal cellen dat je kan gebruiken in Excel en de versienummers komen van Wikipedia. Mijn Excel kennis door de jaren heen is een persoonlijke inschatting.

Het aantal (geschatte) gebruikers van Excel komt van verschillende blogs.

  • Volgens Microsoft gebruikten in 1996 meer dan 30 miljoen mensen Excel.
  • In 2015 waren er volgens Microsoft 1,1 miljard (1.100.000.000) gebruikers van hun productiviteitsdiensten waaronder Office, Skype, Outlook en OneDrive. In 2016 was dit gestegen tot 1,2 miljard.
  • Er wordt geschat dat geschat dat 2/3e van de mensen die Excel hebben geïnstalleerd dit gebruiken.
  • Met 1,2 miljard Microsoft Office gebruikers wordt in dit blog uitgegaan van 800 miljoen Excel gebruikers voor 2016. Voor 2015 zijn er met dezelfde logica 733 miljoen gebruikers.
  • Inmiddels wordt er gesproken van wereldwijd 750 miljoen Excel gebruikers.

Daarmee is er toch een schatting te geven over het aantal Excel gebruikers.

Aandelenkoers Excel

Wat je eenvoudig kan vinden zijn de historische aandelenkoersen van Microsoft. Sterker nog; die kun je ín Excel vinden met de formule STOCKHISTORY. Je vult in de formule de stock ticker voor een bepaald bedrijf in. Voor Microsoft is dit “MSFT”, “UL” is Unilever; je kunt de stock ticker voor bedrijven in deze lijst vinden. In de formule vul je start- en einddatum in en je kunt aandelenkoersen op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis zien. Je kunt bovendien de hoogste, laagste koersen via de formule vinden. Op Exceljet wordt de formule STOCKHISTORY in detail uitgelegd.

In deze blog maak ik gebruik van de gegevens van de aandelenkoersen van Microsoft om een grafiek te maken.

Excel in Excel grafiek

Wanneer je alle gegevens in 1 grafiek zet, wordt de grafiek onduidelijk. De waardes van het aantal cellen (tot 17 miljard), aantal gebruikers (tot 750 miljoen), aandelenkoersen (van 17 dollarcent tot ruim 200 dollar) en het versie nummer (1 tot en met 16) verschillen gewoonweg te veel. 17 dollarcent is onzichtbaar als in dezelfde grafiek ook 17 miljard wordt weergegeven.

Twee assen dan, grote aantallen op de rechteras, kleinere getallen op de linker. Helaas. De grafiek blijft onduidelijk, ook wanneer ik die twee verschillende assen gebruik. Het aantal cellen en het aantal gebruikers maken gebruik van de rechter-as, wat ik met de kolommen probeer duidelijk te maken. De andere gegevensreeksen met de lijnreeksen gebruik van de linker-as. Ondanks deze aanpassen, blijft de grafiek onduidelijk.

Er zijn dan twee opties; een dashboard maken met 5 aparte grafieken óf een interactieve grafiek maken. De laatste optie geeft je gebruiker meer controle en het kost minder ruimte. Dan ziet de grafiek eruit zoals hieronder. Lees in de volgende blog hoe je dat doet.

Stak je iets van deze blog op? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en leer nog meer excelleren. Kende je de stockformule al of bouwde je zelf een dashboard/grafiek over Excel in Excel? Laat het me weten in de berichten hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *