Een wereldkaart in je dashboard

Je hoeft me niet te geloven als ik zeg dat Excel “makkelijker is dan je denkt“, maar doe het in dit geval maar wel. Geloof me; het toevoegen van een wereldkaart in je dashboard is makkelijk. Heel makkelijk. Excel geeft zelfs een suggestie van een kaartje als je met een lijstje komt.

Wereldkaart van geluk in Excel
Wereldkaart van geluk

Hoe maak je een wereldkaart in je dashboard?

  1. Selecteer de gegevens voor je wereldkaart. Het helpt bij de volgende stappen als de kolom een naam heeft zoals country of land. Maak je een kaart van Nederland, dan helpt het als je provincie of stad als kolomnaam hebt.
  2. Kies via Invoegen (Insert) voor de kaart. Deze is niet te missen, het is een wereldbol.
Kaart maken in Excel
Kaart maken in Excel

3. Met deze twee stappen is je kaart in principe klaar, al zegt de kaart nog niet veel en oogt die rommelig. Selecteer bijvoorbeeld de legenda en haal ‘m weg, zoals in afbeelding links.

4. Kies voor de leesbaarheid van je kaart voor 1 kleur, zo vergelijk je makkelijk de hoge waarden en lage waarden op de wereldkaart (zie afbeelding rechts). KLAAR.

Legenda weghalen uit Excel wereldkaart
Legenda weghalen
Kleur kiezen in Excel voor wereldkaart
Kleur kiezen

Een kaart van Nederland in je dashboard

In dezelfde vier stappen (misschien 3, als je kleurinstellingen bewaard blijven) is een andere kaart over het geluk in Nederland gemaakt. De gegevens van de provincies komen van het CBS – geluksbeleving en tevredenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *