Een sterrenrating maken in Excel

Een mooie sterrenrating maken, het kan in Excel. Je kunt een sterrenrating maken wanneer je de gemiddelden van een enquête wilt laten zien of de score wilt laten zien van een deelnemer op drie verschillende onderdelen. In deze blog wordt uitgelegd hoe je een sterrenrating doet aan de hand van 2 meningen over de Oscar nominaties.

De sterrenrating is hier een 10-sterrenrating omdat de scores van de bronnen (IMDb en Rotten Tomatoes) op een 10 puntsschaal gaan. In het voorbeeld heb ik het gemiddelde van deze twee cijfers genomen.

De sterrenrating maken we in vijf stappen, eerst maken we de basis voor de 10 sterren met behulp van een formule. Vervolgens gebruiken we conditionele opmaak om deze 10 getallen aan te passen naar sterren.

Sterrenrating eindresultaat

In 2 minuten een sterrenrating in Excel

Deze video duurt twee minuten. In werkelijkheid maakte ik de sterrenrating in 3 minuten. De opmaak aan het eind is versneld weergegeven. Misschien wat te snel.

De basis voor de sterrenrating

In 5 stappen maak je de basis voor de sterrenrating in Excel.

1. Typ bovenin de nummers 1 tot 10 bovenin de kolommen als referentiecijfer. Deze hebben we straks nodig voor de formule. Je kunt deze getallen later wegwerken door ze dezelfde kleur te geven als de achtergrond.

Referentiecijfers boven de tabel

2. Kopieer vervolgens onderstaande formule in cel C3. Deze formule is geleend/gejat van deze blog.

In de video heb ik niet gelijk door dat de komma’s in de formule vervangen moet worden. De onderstaande formule kan je direct kopiëren, daarin staan geen komma’s meer. Wil je snappen hoe deze formule werkt, lees dan volgende week de blog met uitleg (ga ik nog even puzzelen).

=IF(C$1<=$B3;1;IF(ROUNDUP($B3;0)=C$1;MOD($B3;1);0))

3. Sleep de formule naar beneden en vervolgens naar rechts met behulp van het plus icoontje rechts onderin de cel. Door het $ teken is de formule goed te kopieren naar de andere cellen. Je hebt dan dit resultaat:

Selecteren voor conditional formatting

Conditionele opmaak voor een sterrenrating

Om de sterrenrating daadwerkelijk in sterren te krijgen, gebruik je conditionele opmaak. Daarvoor neem je de volgende stappen:

4. Selecteer de cellen waarvoor je de opmaak willen maken en kies voor Conditionele opmaak > New Rule. Kies ‘Icon Sets’ als Style.

5. Kies vervolgens voor:

 • De sterren als Icons
 • Vink ‘Show Icon only’ aan
 • Hele ster wanneer >= 1, nummer
 • Halve ster wanneer >= 0,5, nummer
New formatting rule voor het maken van een sterrenrating

Wanneer je op OK klikt, zijn de getallen in de cellen veranderd naar hele, halve en lege sterren.

Sterrenrating zonder opmaak

Door de tekst, randen en cellen verder op te maken, maak je de sterrenrating helemaal naar je zin en kan het een onderdeel worden van een (interactief) dashboard.

Zelf maken een sterrenrating in Excel maken

Ik ben benieuwd naar jouw vier, vijf of tien sterrenrating! Deel ‘m! Wil je de sterrenrating in Excel niet zelf maken? Stuur me een mailtje en dan maak ik een template.

5 gedachten over “Een sterrenrating maken in Excel

 • mei 18, 2020 om 1:12 pm
  Permalink

  Beste Barbara,

  Ik krijg een foutmelding bij het invoeren van de formule hierboven. Heb je dit probleem vaker gezien?

  Gr Maud

  Beantwoorden
 • augustus 3, 2020 om 8:39 am
  Permalink

  Hoi Barbara,

  Allereerst bedankt voor het behulpzame filmpje en uitleg. Echter, ik probeer hetzelfde uit te voeren met een 5 sterren rating, maar ik kom er niet aan uit. De uitslag blijft op 1 ster staan. Heb jij enig idee of het kan liggen aan iets in de formule aangezien ik geen 10 maar 5 sterren rating heb?

  Groetjes Wessel

  Beantwoorden
  • augustus 11, 2020 om 1:07 pm
   Permalink

   Hoi Wessel,
   De formule zou ook moeten werken voor een 5-sterren rating. In het Engelstalige blog waarvan ik de formule heb gebruikt, staat dit uitgelegd voor een 5-sterren rating.
   De reden waarom er maar 1 ster blijft staan, kan zijn om dat de cel waar je de score hebt ingevuld geen cijfer is, of dat je een punt (.) ipv een komma (,) hebt gebruikt of juist andersom.
   Het kan ook zijn dat de formule net niet goed is gekopieerd naar de andere cellen.
   Mocht je er met deze tips niet uitkomen, je mag ook je bestand naar me sturen op barbera@excellerenkanjeleren.nl en dan kijk ik met je mee.
   Groetjes, Barbera

   Beantwoorden
 • november 23, 2021 om 7:31 am
  Permalink

  Als je de Nederlandse versie van Excel gebruikt, dan is de formule:
  =ALS(C$1<=$B3;1;ALS(AFRONDEN.NAAR.BOVEN($B3;0)=C$1;REST($B3;1);0))
  Succes!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *