Dashboards: Minimalist challenge

Bij de Minimalist Challenge (of Minimalist Game) gooi je de 1e dag een item weg, op de 2e dag gooi je twee items weg en op de 3e dag, 3. Je gaat zo door tot de laatste dag van de maand. Van de voortgang maakte ik het onderstaande dashboard.

In dit Google Sheets bestand hield ik de voortgang bij. Ik had al een tijdje niet meer met Sheets gewerkt en het was even wennen. 

Dashboard maken

De resultaten aan de rechterkant; de verdiende euro’s, blije mensen (die hun spullen terugkrijgen, iets kochten of iets kregen) en tweedekans boeken (die ik dit jaar opnieuw wil lezen) berekende ik met de volgende formules:

  • Verdiende euro’s is de som van de gegevens in kolom D: sum(Data!D:D)
  • Het aantal unieke namen wordt geteld met de volgende formule. De kolomnaam wordt ook meegeteld, daarom haal ik er 1 vanaf: COUNTUNIQUE(Data!F:F)-1
  • Het aantal keer “ja” in kolom E wordt geteld met de formule COUNTIF(Data!E:E,”ja”)

De grafieken in het dashboard kon ik niet gemakkelijk maken zonder een tussenstap te maken in het ‘berekeningen’ tabblad. De categorieën werden berekend met een COUNTIF formule en de voortgang met percentages. 

Minimalist Challenge Dashboard

Lessen van 496 items

Ik hou van een opgeruimd huis en ik vind dat boeken gelezen, muziek geluisterd en kleding gedragen moet worden. Deze Challenge leek mij eenvoudig. Toch niet, ik leerde een paar dingen:

  • Bijna 500 items wegdoen in een maand is behoorlijk wat werk, dus een goede voorbereiding is essentieel. Ik had al eerder spullen moeten gaan verzamelen om aan 496 items te kunnen komen.
  • December was géén goede maand voor deze Challenge, zo haal je makkelijk uit het dashboard. Ik haalde niet eens de helft van het aantal benodigde items. Probeer maar eens met Kerst zo’n 25 items bij elkaar te vinden. 
  • Ik zag een documentaire over hoe vervuilend de kleding industrie is en wilde daarom niet zonder nadenken kleding wegdoen, omdat ik het niet meer draag. Ik ga binnenkort kritisch kijken wat weg kan en wat ik nog best kan dragen. 
  • Boeken wegdoen vond ik lastiger dan gedacht. Mijn goede voornemen is daarom om sommige (studie)boeken nog eens te lezen en dan weg te geven.
  • Met CD’s wegdoen heb ik minder moeite (al vindt een huisgenoot dat weer lastig). Via Spotifykan ik sommige tracks op elk gewenst moment luisteren. 
  • Een tweedehandswinkel wil echt niet alles hebben. Ik moest sommige spullen toch echt weggooien of naar het grofvuil brengen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *