Dashboard tips van een real-life paars-roze dashboard

Dit real-life paars-roze dashboard kwam ik tegen op het Tweetakt festival. Het is gemaakt voor de voorstelling Dashboard; een emotionele filmische minitrip over eenzaamheid en het sociaal isolement in een wereldstad. Het dashboard staat voor de taxi waarin deze minitrip plaatsvindt.

Dashboard is tot zondag 19 september te zien ervaren.

Dashboard of geen dashboard?

Dit is een dashboard en wel het zogenoemde midden-dashboard met de bediening van de audio en temperatuurregeling. Als boegbeeld voor de voorstelling een prima dashboard, maar het heeft weinig overeenkomsten met een online dashboard zo zonder doelen, resultaten, grafieken en tijdslijnen. 

Of toch? Het blijft interessant om te kijken wat er van dit dashboard te leren is.

Hieronder 3 dingen die ik weer eens bevestigd kreeg in het maken van een dashboard.

  1. Het gebruik wordt aantrekkelijk gemaakt. Het dashboard was van een zachte stof gemaakt en nodigt meteen uit om aan te zitten. Daarbij is het kleurgebruik bijzonder en opvallend.
  2. De gebruiksvriendelijkheid is hoog. De knop die ingedrukt moet worden om de ‘radio’ aan te krijgen, wordt meteen gevonden door een minderjarige.
  3. Het dashboard is overzichtelijk. Er is ruimte tussen de verschillende onderdelen én het dashboard is grotendeels symmetrisch. Dat laatste doe ik bijna nooit in het maken van online dashboards, maar dat ga ik wellicht eens proberen.

Puntjes van kritiek zijn er ook, al is dat flauw. Maar hier gaat die dan toch. Een dashboard zou zo overduidelijk moeten zijn; dat het niet de titel ‘dashboard’ hoeft te hebben. Maar ja, flauw dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *