Dashboard Schermtijd

Een dashboard schermtijd maken duurde niet lang. De tijd die ik op mijn telefoon zat en het bijhouden van de tijd duurde langer. Ik deed de internetfasting challenge van Eelco de Boer en wilde weten hoe vaak ik onder de 2 uur schermtijd kon blijven (14 dagen), wat goede en slechte dagen waren (donderdag en zaterdag) en of de hoeveelheid keren dat ik mijn telefoon oppak (pickups) samenhangt met de hoeveelheid notificaties (nee).

Schermtijd dashboard

De data

De gegevens komen van mijn iPhone en typte ik handmatig in. De dagen dat ik vergat de gegevens op te schrijven, heb ik leeg gemaakt. Dat is belangrijk omdat anders de nul wordt meegenomen in de berekening. Het lijkt dat ik die dagen 0 minuten op mijn scherm keek, terwijl het dagen zijn waar ik geen data heb. Mocht je je eigen gegevens willen gebruiken, hou daar dan rekening mee.

De schermtijd kreeg ik in uren en minuten. Om daar 1 getal van te maken, vermenigvuldig je de uren (in kolom E) met 60 en tel je daar de minuten (kolom F) bij op. De formule voor de totale schermtijd in minuten wordt dan =E2*60+F2.

Voeg handmatig een kolom met de dagen van de week toe en een kolom met het doel van maximaal 120 minuten (2 uur) schermtijd per dag. 

Overzichtsgegevens in het dashboard

Het doel (2 uur) kun je zelf invullen. Je hoeft niet altijd te rekenen in spreadsheets. 

Het gemiddelde bereken je met de formule average (gemiddeld) van kolom D. Je wilt het getal hebben in uren, deel het daarom door 60: =AVERAGE(Data!D:D)/60

Het aantal dagen dat je onder het doel van de 2 uur (120 minuten) blijft, tel je met de Countif formule. Het criterium is kleiner of gelijk aan 120. =COUNTIF(Data!D:D,”<=120″)

Het percentage van deze dagen is vervolgens uit te rekenen door het aantal uit de vorige formule (uit cel I4) te delen door het aantal dagen dat je hebt gemeten. =I4/COUNT(Data!D:D)

Als je het dashboard voor een eenmalig overzicht wil maken, typ dan de ‘slechtste’ dag over vanuit het berekeningen tabblad. Dat scheelt tijd. Gebruik anders de formule =vlookup(max(B2:B8),B2:C8,2, false) waarbij je zoekt naar de dag met de maximum waarde. 

De 3 grafieken in het dashboard

1. Schermtijd van alle dagen

De grafiek met de schermtijd van alle dagen maak je in 4 stappen: 

1.Selecteer kolommen A,B,C en D met de dagen, het doel en de totale schermtijd.

2. Kies chart via het insert menu. Je krijgt dan direct een grafiek zoals hier rechts. Helaas lijkt die nog nergens op.

Schermtijd grafiek versie 1

3.Je kunt de data veranderen via Setup in het Chart Editor – Setup menu. Verander Chart type bijvoorbeeld naar een combo chart, zodat je een lijn én kolommen krijgt. Selecteer de datum kolom voor de X-axis. Delete bij Series het dag label en de datum series, die heb je niet nodig. De grafiek ziet er al iets beter uit.

Chart Editor – Setup menu
Schermtijd grafiek – versie 2
Chart Editor – Customize menu

4. Je kunt de opmaak van de grafieken in je dashboard veranderen via Customize in het Chart Editor menu. Kies voor series en selecteer de serie ‘Doel’. Kies voor type ‘line’ en selecteer andere kleuren, lijndikte, lijntype als je dat wilt. Verander de serie ‘Schermtijd’ naar columns en pas de kleur aan als je dat wilt.

2. Gemiddelde per weekdag

De grafiek met de gemiddelden per weekdag maak je door eerst het gemiddelde per weekdag te berekenen. Je kunt, zoals in dit voorbeeld, een tabblad berekening maken. Maak een lijst van de weekdagen en bereken vervolgens het gemiddelde met een ALS formule. Je wilt namelijk het gemiddelde van elke weekdag weten.

In de formule kun je bij het criterium de weekdag typen, dus “maandag”, maar je kunt ook verwijzen naar de cel waar maandag instaat (A2). Het voordeel daarvan is dat je de formule kan kopiëren naar de cellen eronder zonder dat je de formule moet overtypen en de weekdag steeds moet aanpassen. 

Berekeningen tabblad

Selecteer vervolgens de gegevens en klik op Chart via het Insert menu. De grafiek die Google Sheets voorstelt, is direct goed. Misschien wil je de kleuren, namen van de assen of andere dingen aanpassen, maar aan de setup hoeft niet veel veranderd te worden. 

3. Grafiek met notificaties en pickups

Voor de grafiek met notificaties en pickups selecteer je eerst de data uit kolom G en H. Niet verrassend want daarin staan de notificaties en pickups. Kies wederom voor Chart via het Insert menu en je krijgt gelijk de gewenste scatter chart grafiek. Super handig! Als je kleuren wilt aanpassen kun je dat wederom via Customize doen.

Kopieer de grafieken naar een sheet voor je dashboard en maak je dashboard zo af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *