Dashboard NK Tegenwippen

Een ranking is een goede basis voor je dashboard. Nu het NK Tegelwippen bijna is afgelopen, een shout out voor dit dashboard waarin je gemeenten kunt vergelijken op hoeveel tegels er zijn gewipt. In de ranking.

Hoe je zelf een ranking maakt (en verder uitbreidt met een interactieve staafdiagram in verschillende kleuren) staat in dit blog uitgelegd. Wat uit het dashboard inspireert voor andere dashboards en wat kan ik hiervan leren? Dat staat hieronder:

Ranking op de website van het NK Tegelwippen

Wat ga ik jatten?

Het informatie vraagteken bij de kolomnamen. Je zult makers de kost moeten geven die dit soort dingen vergeten uit te leggen. Pluspunten dat de makers TPI (Tegels Per 1.000 Inwoners) hebben uitgelegd. 

Een zoekfunctie. Hoewel ‘slechts’ 81 van de 352 gemeenten in deze lijst staan; volgend jaar doen natuurlijk een stuk meer gemeenten mee. Dat je niet door een lange lijst hoeft te zoeken of de sneltoets voor zoeken hoeft te bedenken is winst. 

De derby’s zijn goed bedacht. Gemeenten die niet meer kunnen winnen of een plek in de top 10 kunnen krijgen, kunnen de strijd op deze manier nog tegen een vergelijkbare gemeente opnemen en zo toch ‘winnen’. Voor de gebruiker van het dashboard is het fijn dat vergelijkbare gemeenten naast elkaar worden gezet en je dit niet zelf in de ranking hoeft uit te zoeken.

Derbys tussen gemeenten in het dashboard van het NK Tegelwippen

Wat kan beter?

De kaart laat allemaal hartjes zien voor de gemeenten die meedoen. Er is geen verschil in grootte van de hartjes op de kaart. Hierdoor kun je de gemeenten niet vergelijken. Logischer zou zijn geweest dat de nummer 1 gemeente (Rucphen) een groter hart zou hebben dat een gemeente die lager op de ranking staat.

Nog logischer zou een nummer 1 zijn geweest, maar nog leuker zou een stapel tegels zijn geweest; hoe hoger de stapel, hoe hoger de score van de gemeente.

De kaart van het NK Tegelwippen die beter kan door verschillen tussen de gemeente duidelijk te maken.

De derby’s nodigden uit om naar meer gemeentes te zoeken. Een mooie toevoeging zou zijn wanneer je zelf twee gemeente kunt vergelijken. Ik had mijn woonplaats graag op een makkelijke manier vergeleken met mijn geboorteplaats.

Winnaar NK Tegelwippen?

Dat gemeenten ermee bezig zijn zag ik duidelijk in Arnhem. Ik vond in een straat deze vlaggetjes. Mooi gedaan, maar ze gaan Rucphen waarschijnlijk niet meer van hun troon stoten.

Heb je ook een dashboard wat je inspireert en waar ik eens naar zou moeten kijken? Of heb je aanvullingen over goede of verbeterpunten van dit dashboard? Laat het achter in de opmerkingen.

Vlaggetje van Arnhem met 7 gewipte tegels.
Gemeente Arnhem – plaats 23

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *