Dashboard Game of Thrones

Op het moment kijk ik, waarschijnlijk als een van de laatsten in dit land, Game of Thrones. Bij het kijken van seizoen 1 en 2 heb ik dankbaar gebruikt gemaakt van de samenvattingen, stambomen en andere online overzichten om een beetje begrip te krijgen van de familieverhoudingen en gebeurtenissen in de serie. Het aantal dashboards wat door fans over deze serie is gemaakt is ook om van te smullen; hieronder vijf dashboards over Game of Thrones die ik tegenkwam.

1. GoT dashboard – veldslagen en schermtijd

In dit Game of Trones dashboard geeft een overzicht van de veldslagen en de karakters tot en met seizoen 6 in Tableau. 

Op de kaart van Westeros kun je locaties van veldslagen selecteren, vervolgens krijg je informatie over de twee strijdende partijen. Vooral de verhouding van de twee strijdende legers is mooi weergegeven in een halve donut. Ik mis overzichtelijke informatie wanneer de strijd heeft plaats gevonden.

Eronder wordt de schermtijd van elk karakter overzichtelijk weergegeven in cirkels; hoe groter de cirkel, hoe meer schermtijd voor dit karakter. Een klik op de cirkel geeft je meer informatie over het karakter. Helaas staan de cirkels niet op een logische volgorde; karakters die bij hetzelfde huis staan vreemd genoeg niet bij elkaar in de buurt.

Dashboard Game of Thrones veldslagen en schermtijd

2. GoT dashboard – doden per karakter

Een originele invalshoek: het dodendashboard met het aantal doden dat de verschillende karakters op hun naam hebben staan. Het dashboard is gemaakt in Tableau en David Murphy van Datasaurus-rex heeft alle doden zelf lopen bijhouden.  Wat een werk! Het levert gedetailleerde gegevens op. Wanneer je rechtsboven over 1 van de rode cirkels gaat, krijg je in het pop-up-scherm informatie over de dode te zien. Elke dode in de serie heeft van Murphy een uniek nummer gekregen.

Het overzicht oogt wat rommelig, deels door de gekozen kleuren, maar ook omdat sommige karakters 10x zoveel doden op hun naam kunnen zetten dan anderen. Dat maakt het lastig om een goede schaal voor de grafieken te kiezen.

De episode breakdown rechts onderin is zoals een tabel of grafiek moet zijn. Het bevat veel informatie, maar is toch helder. Je ziet in 1 oogopslag dat in elk seizoen de laatste en voorlaatste aflevering de meeste doden te betreuren zijn (of je verheugd je erop, dat kan ook) en dat het aantal afleveringen zonder doden op 1 hand te tellen is.

Dashboard Game of Thrones doden per karakter

3. GoT dashboard – karakters & waardering afleveringen

Dankzij TrumpExcel staat er ook een Excel dashboard in deze lijst. Het geeft een overzicht van de karakters en afleveringen tot en met seizoen 4. In de blog vind je een video-uitleg (van een uur!) hoe het dashboard is gemaakt.

Het is niet het mooiste dashboard, maar geeft als een van de weinige dashboards informatie over de waardering van de afleveringen (IMDb) en hoeveel er in de US naar elke aflevering werd gekeken. 

Door op een karakter klikken in de tabel links onderin krijg je een foto, de status en achtergrond informatie van het karakter te zien. Je vindt ook informatie over hoe ze zijn doodgegaan (wel een spoiler als je nog niet bij die aflevering bent aangekomen). Dat je op zo’n manier foto’s en informatie kan laten zien in Excel wist ik niet. 

Excel dashboard Game of Thrones

4. GoT dashboard – voorspellingen

Dat een dashboard ook teveel informatie kan bevatten, bewijst het complete analyse dashboard van Annabelle Rincon. Het bestaat uit 4 (!) verschillende dashboards van de eerste 6 seizoenen, waarin Rincon van alles analyseert (inclusief Twitter stemmen) om te voorspellen wie de volgende koning(in) zal worden. 

Uiteindelijk komt er geen eenduidig antwoord op die vraag.

Dashboard Game of Thrones voorspellingen

5. GoT dashboard – schermtijd

In dit dashboard van Adam E. McCann wordt de schermtijd het mooiste vorm gegeven voor de eerste 5 seizoenen. Het is een tijdslijn die dikker wordt als er meer schermtijd is en natuurlijk stop als je doodgaat. Fijn is ook dat de karakters per huis zijn gegroepeerd. 

Dashboard Game of Thrones schermtijd

Wat kan je leren van deze dashboards?

  • Een dashboard MOET visueel aantrekkelijk zijn. Hoeveel bewondering ik ook heb voor het werk van TrumpExcel, en hoeveel ik ook geloof dat Excel een belangrijk software programma in je werk kan zijn; de andere dashboards zien er toch beter uit.
  • Hou het simpel. Heel simpel. In bijna alle dashboards staat een overzicht van schermtijd, maar het komt alleen goed uit de verf in het dashboard dat alleen daar over gaat. 
  • Wees duidelijk in wat je wil vertellen. Een dashboard over de doden? Morbide maar duidelijk. Een dashboard over veldslagen en schermtijd? Mogelijk. Een dashboard over schermtijd, legergrootte, overlevingskans, de match met het boek en een twitterpoll? Nee. 
  • En… je kunt in Excel ook foto’s of afbeeldingen laten zien, afhankelijk van een keuze die een gebruiker maakt. Wanneer het handig zal zijn, weet ik nog niet.

Tijdslijn schermtijd & netwerkanalyse

Met uitzondering van het dodendashboard geeft elk dashboard hierboven de schermtijd  van de karakters. Dit is dan vaak een overzicht tot en met een bepaald seizoen; het liefste zie ik dit van de verschillende afleveringen en door ‘de tijd’ heen. Natuurlijk was er iemand die dit al had gedaan, via Reddit vond ik een interactieve tijdslijn van de de schermtijd van de karakters per aflevering.

Als kijker wil ik ook graag weten hoe in al die seizoenen de verhoudingen tussen de verschillende karakters liggen bijvoorbeeld door een netwerk analyse. En gelukkig is daar Network of Thrones (afbeelding rechts): ik kon ‘m lol op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *