Naar aanleiding van No Spend November maakte ik dit budget dashboard. Wil je zelf ook overzicht in je uitgaven en je budget vergelijken met je uitgaven? Gebruik dan dit overzicht als inspiratie om zelf je budget dashboard te maken.

No Spend November
No Spend November is een goede manier om te kijken hoeveel geld je uitgeeft en waar je kunt besparen. 2 jaar geleden deed ik eerder mee en dit jaar wilde ik 1) geen extra uitgaven doen naast de vaste lasten (Sinterklaas cadeau’s en geplande verjaardagscadeau’s mochten wel); 2) minder geld aan boodschappen uitgeven en 3) een beter overzicht krijgen in mijn uitgaven.
De resultaten:
- Ik gaf meer geld uit dan gepland omdat ik voor werk iets wilde uitprinten; tóch naar kantoor ben gegaan (in de planning stond dat ik nog zou blijven thuiswerken); mijn studieschuld afloste en een cadeau voorschoot. Geen extra geld uitgeven naast vaste lasten is dus niet gelukt.
- De boodschappen doen we van de gezamenlijke rekening en helaas; we zijn juist meer geld aan boodschappen gaan uitgeven deze maand. Vast de chocolade kruidnoten. Niet gelukt.
Wat wel goed ging? Ik heb maandelijkse donatie en mijn tweede telefoonnummer (die ik al maanden niet meer gebruikte!) opgezegd en bovendien mijn studieschuld afbetaald. Dat gaat me bijna 100 euro in de maand schelen.
Verder maakte ik, geïnspireerd op dit gratis maandelijkse budget template uit Google Sheets een maandelijks overzicht van mijn uitgaven.

Budget dashboard maken
Voor het dashboard zul je eerst de gegevens van je bankrekening moeten downloaden en vervolgens moeten categoriseren. Zo kun je per maand de categorieën in een tabel zetten en je geplande budget, het resultaat en het verschil naast elkaar zetten.


De uitgaven en inkomsten tabel
Het geplande budget kun je zelf per maand bepalen en invullen. Met een SOMMEN.ALS formule, bereken je hoeveel je in een maand daadwerkelijk hebt uitgegeven aan die bepaalde categorie. In het algemeen is de formule:
=SOMMEN.ALS(OptelBereik;BereikCriteria1; Criteria1; BereikCriteria2; Criteria2)
In deze tabel gaat het dan om de volgende gegevens:
OptelBereik: de uitgegeven euro’s (in kolom G, in tabblad Data)
BereikCriteria1: de kolom waarin de categorie staat (in kolom J, in tabblad Data)
Criteria1: de categorie (in hetzelfde blad, in cel B27)
BereikCriteria2: de kolom waarin het maandnummer staat (in kolom L, in tabblad Data)
Criteria2: de maand (voor maand november; 11)
De categorie voor criteria1 kun je zelf in de formule typen, of je kunt in de formule verwijzen naar de cel waar de betreffende categorie staat. Het laatste heeft de voorkeur, zeker als je de formule ook voor andere categorieën maakt. De formule kun je dan makkelijk doortrekken en hoef je deze niet steeds opnieuw te maken.
=-SOMMEN.ALS(Data!G:G;Data!J:J;B72;Data!L:L;11)
Voor de formule staat een min (-), in de gegevens die ik via mijn bank downloadde, staan uitgaven (logischerwijs) met een negatief getal aangeduid. Sommige banken hebben een extra kolom met ‘bij’ of ‘af’. Dan hoef je het negatieve getal niet meer positief te maken.
Maandoverzicht en tabel
Links in het maandoverzicht staat de naam van de maand en het maandresultaat (bijvoorbeeld in cel C59). Het maandresultaat is niets anders dan de uitgaven van de inkomsten af te halen. Als er geld overblijft wil ik dat er staat, “Deze maand bespaard” en als er meer geld uitgaat dan binnenkomt, dan wil ik dat er staat “Deze maand uitgegeven”. Dat doe je met de ALS formule:
=ALS(C59<0;”Deze maand uitgegeven”;”Deze maand bespaard”)
De grafiek over geplande vs. gerealiseerde inkomsten en uitgaven maak je met een kolomdiagram. Standaard krijg je 4 kolommen, maar die kun je over elkaar schuiven zodat je ze beter kunt vergelijken en je dashboard er ook nog eens beter uitziet. Je kunt dit als volgt doen:
1. De kolommen met de geplande uitgaven geef een donkere lijn en geen vulling;
2. De kolommen met het resultaat geef je een transparante lijn en een lichte vulling;
3. Kies voor 100% serie overlap.

Budget dashboard nog verder aanpassen?
In dit geval heb ik voor de andere maanden het gehele overzicht gekopieerd en in hetzelfde tabblad gepakt. Dan is het een kwestie van de maand aanpassen in het overzicht en de formules aanpassen. Nog niet het ideale interactieve dashboard wat ik voor ogen had, maar het begin is er!
Hoi, wat een fijne website. Alleen wil ik niet iets maken met maar twee opties, maar met wel 6 opties. Ik maak namelijk een prijsoverzicht voor papier printen, en wil bij formaat invullen: A1, A2, A3, A4 etc. En dat Excel dan weet welke afmetingen daarbij horen. Kan ik dit doen met een ALS-functie?
Hi,
Je kunt zeker 6 opties in een als formule kwijt. In jouw geval zou het zoiets worden (als in B2 de papier afmeting staat =ALS(B2=“A1”;”Afmeting A1”;ALS(B2=“A2”;”Afmeting A2”;ALS(B2=“A3”;”Afmeting A3”;”Foutje”)))
Indien de waarde in cel C2 aan de voorwaarde “JA” voldoet bestellen we het verschil tussen 100 en het aanwezige aantal producten bij. Als niet aan de voorwaarde wordt voldaan bestellen we 0 bij. De operator is in dit geval = (gelijk aan). Zeker methet gebruik van de ALS functie kan de formule erg omvangrijk en complex worden. Het is namelijk ook mogelijk om meerdere ALS functies in een formule op te nemen. We noemen dit geneste ALS functie. Lees het artikel over geneste ALS functies om hier meer over te leren.